Леголенд Билунд – най-старият лего-парк в света

Responsive imageКогато се озовеш за първи път в „малката страна“, където най-високите сгради са до кръста ти, а влакчетата и корабите са с размерите на детски играчки, неволно разбираш как се е чувствал Гъливер в страната на лилипутите. Посещението в "малката страна" събужда детското усещане за безмерност на въображението и възможност да се усещаш като малък „демиург“ на огромна вселена, която е мини-копие на познатата ни, но е по-привлекателна, тъй като предоставя безгранични възможности да мечтаеш и да управляваш мечтите си.

В този по детски величествен свят, тревите са огромни дървета и джунгли, купчината речни камъчета – величествени останки на древни замъци и градове, а малките бирени капачки – кораби на пирати и велики откриватели. Донякъде Леголенд събужда подобни асоциации и може би това е причината този атракцион да продължава да бъде притегателно място за милиони хора вече повече от половин век.

Историята

Responsive imageКонструкторите „ Лего“ се появяват за първи път в Дания през 1949 г, когато е създадена първата лего-фабрика. През 1967 г на полуостров Ютланд, край градчето Билунд се появява първият лего-парк в света. Първоначално размерите му са около 56 декара. Идеята е с лего-тухлички и елементи да бъде създаден цял един мини-свят, в който посетителят да се чувства като истински съвременен Гъливер.

Любопитното е, че „мини ленд“ – "малкият свят" пресъздава с най-малки подробности в мащаб 1:20 природните дадености, инфраструктурата и цялостната атмосфера на части от цели региони - градове, селца, фиорди, пасторални пейзажи, замъци в Дания, Норвегия, Холандия, Швеция, Шотландия и Германия.

Responsive imageМиниатюрният свят е под открито небе, а превозните средства в него се движат по определено разписание. Растенията са напълно реални и живи. За дървета в миниатюрния свят са използвани стотици специално оформени бонсаи. За поддръжката и разширяването на „мини ленд“ се грижат десетки специално обучени служители на „Леголенд“. За направата на малкия лего свят, който е умален 20 пъти спрямо реалния, са използвани над 25 милиона лего-тухлички!

Всяка година атракционният парк „Леголенд-Билунд“ е посещаван от над 1.6 милиона туристи. В близост до царството на миниатюрните градчета, селца и фиорди и международното летище Билунд.

»Разгледайте галерията от Леголанд-Билунд»
Видео от Леголенд-Билунд